UDDEN SKULPTUR

2020

<h4>Traces</h4> <p>by Hannah Streefkerk (SE)</p> <h4>The Riddle</h4> <p>by Thomas Kadziola (DK)</p> <h4>The Four-Legged #3</h4> <p>by Kimmo Schroderus (FI)</p> <h4>Solcirkel</h4> <p>by Åsa Herrgård (SE)</p> <h4>Slägga</h4> <p>by Claes Haake (SE)</p> <h4>Säng</h4> <p>by Anders Thorlin (SE)</p> <h4>Poesigeneratorn</h4> <p>by Siv Boström + Anna Svensson (SE)</p> <h4>Mended traces</h4> <p>by Hannah Streefkerk (SE)</p> <h4>Månedyr</h4> <p>by Claus Ørntoft (DK)</p> <h4>Løve til hospice</h4> <p>by Claus Ørntoft (DK)</p> <h4>Listen to Your Heart</h4> <p>by Lars Widenfalk (SE)</p> <h4>Hålla sig flytande</h4> <p>by Gunilla Hansson (SE)</p> <h4>Gråt mitt elskede barn</h4> <p>by Kjersti Wexelsen Goksøyr (NO)</p> <h4>Evolution</h4> <p>by Lolo Funck Andersson (SE)</p> <h4>Diamonds are forever</h4> <p>by Peder Istad (SE)</p> <h4>Bergets ansikte</h4> <p>by Lars Widenfalk (SE)</p> <h4>Air pockets</h4> <p>by Isabella Martin (GB)</p> <h4>...og derfor gråter hun</h4> <p>by Kjersti Wexelsen Goksøyr (NO)</p>

Images Ⓒ Hans Leutscher

Catalogue 2020: Online catalogue: 'Anniversary'
  1. Hannah Streefkerk (SE)
  2. Thomas Kadziola (DK)
  3. Kimmo Schroderus (FI)
  4. Åsa Herrgård (SE)
  5. Claes Haake (SE)*
  6. Anders Thorlin (SE)*
  7. Siv Boström + Anna Svensson (SE)
  8. Hannah Streefkerk (SE)*
  9. Claus Ørntoft (DK)
  10. Claus Ørntoft (DK)
  11. Lars Widenfalk (SE)
  12. Gunilla Hansson (SE)
  13. Kjersti Wexelsen Goksøyr (NO)
  14. Lolo Funck Andersson (SE)
  15. Peder Istad (SE)*
  16. Lars Widenfalk (SE)*
  17. Isabella Martin (GB)
  18. Kjersti Wexelsen Goksøyr (NO)

Vägbeskrivning:

Udden är beläget i ett friluftsområde intill en badplats och är öppet för besök varje dag året runt helt utan entré och avgift.
Norra Kajen, Hunnebostrand, Bohuslän
Från E6 avfart 102, följ sedan 174 mot Hunnebostrand.
Följ skyltar till Centrum och Bella Gästis. Parkeringsplats finns precis intill ingången till skulpturparken.

Nu är det dags att fira med en jubileumsutställning!

I 10 år har Udden Skulptur arrangerats, med skulpturer från när och fjärran. På en plats mellan himmel och hav, som absolut är en av världens mest hissnande och spektakulära utställningsplats för stenskulptur!

Här i norra Bohuslän startade stenbrytning för nästan två hundra år sedan, där förutsättningarna var helt optimala! Här fanns ett bergmassiv av den vackraste granit, från vackra gråa nyanser till varma röda toner. Ovan jord serverat för den tidens möjlighet av bryta, då den hade utpräglat klyv och svall. En kust med vertikala bergssidor, perfekta hamnförhållanden där större fartyg kunde gå och lasta sten för frakt till europeiska städer och kontinenter på andra sidan jorden. Långt innan såväl järnvägar som långtradare erbjöd brytning inåt landet kunde man med båt exportera det som skickliga stenhuggare producerade, och det var just i stenbrott som Udden och Hunnebostrand som Stenindustrin växte fram i slutet av 1800-talet. Här fanns det som krävdes, Berg och Hav!

Specialisering blev en del industrialisering, beroende av granitens natur och färg, tillgång på kompetenta hantverkare och skickliga företag med kunnig arbetskraft. De kom från stenregioner som Blekinge, Värmland och senare Portugal. På Bohus Malmön tillverkade man byggnadssten, murar och gatsten, som utnyttjade den grå granitens klyvbart. I Hunnebostrand med en rödare granit utfördes avancerade detaljer som idag återfinns i Posthuset och Universitetet i Göteborg, Riksdagshuset i Stockholm, men också avancerade broar som den i Svinesund och den vackra bron i Hovenäset. Hantverksskickligheten växte och stenhuggartraditionen blev vida känd.

Efter andra världskriget minskade beställningarna, och på 70-talet lades stenbrottet på Udden ned. Planer på ett omfattande bostadsområde stoppades av en opinion 2010, och tanken på en skulpturpark regisserades med start 2011. Som grund fanns Bohusläns Stenstipendium som instiftades 1990, där man varje år bjöd in en utländsk skulptör varje år att arbeta med granit och göra egna arbeten. Därmed kunde en internationell verksamhet etableras med de 30 stipendiaterna och medlemmar vid Konstnärernas Kollektivverkstad i Bohuslän.

I år är det jubileum, Udden Skulptur visas för tionde gången! Många verk har varit mycket stora, som Thomas Kadziolas 12 m höga granitpelare som från början bröts i Hallinden, fraktades till Lolland för bearbetning, tillbaka till Udden för att deltaga i två år! Nu är den tillbaka till Lolland där den ingår i formationen ”Dodekalitten”. Andra verk har varit mindre och i andra material än sten, de har klättrat upp på den branta bergsidan eller vandrat ut i vattnet. Här finns egentligen bara två riktningar, vertikalt som berget eller horisontellt som havet!

Förutom verk som är kvar från tidigare år visas i år 9 konstnärer från Sverige, Norge, Danmark och Finland. En av deltagarna, Claus Örntoft, var med 2011, och återkommer nu med tre verk i Granit!

Pål Svensson

Hunnebostrand 1 juni 2020


Deltagare Uddenskulptur 2020

Gunilla Hansson (S)

Hannah Streefkerk (S)

Isabella Martin (GB)(DK)

Kimmo Schroderus (F)

Kjersti Wexelsen Goksöyr (N)

Lolo Funck (S)

Siv Boström/Anna Svensson (S)

Anders Thorlin (S)

Claus Örntoft (DK)

Organisation: Konstnärernas Kollektivverkstad Bohuslän

Projektledning: Kristin Jonsson

Konstnärliga råd: Pål Svensson, Åsa Herrgård, Ingrid Elam, Sanne Kofod Olsen, Peder Istad

Platsansvarig: Hans Leutscher

Fotografi: Hans Leutscher

Webbsida: Jonas Yzermans Falkheden & Hans Leutscher

Kontakt

Projektledare Kristin Jonsson

Konstnärernas Kollektivverkstad Bohuslän

https://kkv-b.se/

Adress:
Skärholmen
457 48 Hamburgsund

Telefon:
+46 (0)523 – 518 95

E-mail:
info@kkv-b.se

Logo Västra Götalands Region
Logo Sotenas kommun
logo Thordénstiftelsen
Logo Hallindens Granit
Logo BellaGastis
Logo StoneZoneIF Bohuslän in Sweden
Logo Stenverktyg Bohuslän in Sweden
Stöd Uddenskulptur!